De KBK Bouwgroep in Volendam heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een sterk netwerkgerichte organisatie. KBK produceert en ontwikkelt gebouwen met solide en betrouwbare netwerkpartners.

Door het bundelen van expertise kunnen zij hoogwaardige producten (gebouwen, renovaties, restauraties, onderhoud, interieurs) leveren en de kwaliteit borgen. De processen zijn zeer efficiënt ingericht (lean). De ontwikkeling, voorbereiding en communicatie vindt plaats in een kantooromgeving, de feitelijke productie vindt plaats bij toeleveranciers (netwerkpartners) en op de bouwplaats.

Het bestaande gebouw van KBK aan de Morseweg 1 kon de nieuwe bedrijfsprocessen niet langer meer faciliteren. Het bestaande gebouw was in de afgelopen decennia gefaseerd gebouwd. De verschillende fasen zijn afleesbaar in de structuur van het gebouw. De bestaande ruimtelijk structuur van het gebouw karakteriseerde zich door een grote geslotenheid. Het was een typisch kamerkantoor. Doordat het gebouw in verschillende fasen en perioden is gebouwd ontbrak een visie op de ruimtelijke samenhang. Bij de ontwikkeling die KBK heeft doormaakt hoort een gebouw met een ‘open’ ruimtelijke structuur. Deze nieuwe structuur, met de toepassing van transparante scheidingswanden en grotere teamruimten, geeft fysiek vorm aan de nieuwe organisatie opvatting van KBK.

De gevels hebben een ingrijpende wijziging in de verschijningsvorm ondergaan om een eigentijdse uitstraling te krijgen die past bij het ‘nieuwe’ KBK. Van een massa met gaten (kozijnen) in het vlak, naar gevels met grote glasvlakken die omkaderd zijn. De kaders zijn van aluminium. De glasvlakken hebben een horizontale geleding door het toepassen van forse aluminium dorpels. Verticaal is de beglazing structureel bevestigd. De plint van het gebouw is uitgevoerd in genuanceerd metselwerk. De bakstenen hebben een maat van 400x100x40 mm. Deze steenmaat draagt bij aan het horizontale karakter van de gevels. In de gevelvlakken van baksteen zien we gevelopeningen als gaten in het vlak. Ter plaatse van de entree wordt het glas binnen de kaders naar voren gehaald. Het glas is volledig structureel beglaasd (geen stijlen en dorpels). Het glas heeft een kleuraccent (grijs-blauw).

Naast de ingrijpende verbouwing van het bestaande gebouw is het gebouw uitgebreid met een nieuwe kantoorvleugel en een bouwdeel voor opslag, een professionele fitnessruimte en een ruimte om met bouwpartners te werken aan efficiënte bouwprocessen op basis van de leanmethodiek.

Het gebouw is zeer duurzaam getransformeerd door een goede isolatie en het toepassen van warmte-koude opslag en zonnepanelen. Het is het eerste energie neutrale bedrijfsgebouw in de gemeente Edam-Volendam

De bouw is mei 2017 gestart. De realisatie van dit project is gefaseerd uitgevoerd. Tijdens de bouw bleef het gebouw in gebruik. In april 2019 is het gebouw geopend en volledig in gebruik genomen.

Exterieur

Interieur

Met dank aan fotograaf Michael van Oosten